U heeft waarschijnlijk wel eens gehoord over EPDM (rubberen) dakbedekking. Er zijn een paar extra dingen die u moet weten voordat u besluit of EPDM dakbedekking de juiste optie voor u is. We bespreken drie aspecten van EPDM-dakbedekking die u moet weten voordat u overgaat op dit materiaal.

1. Waarom u EPDM-dakbedekking nodig heeft

Een rubber membraan kan niet op elk type of elke helling van het dak worden toegepast. Het eerste wat u moet begrijpen over EPDM dakbedekking is in welke omstandigheden het nodig is. Wanneer de helling van een dak (ook steilheid genoemd) minder dan 2:12 bedraagt, spreekt men van een lage helling (minder dan 2 verticale eenheden omhoog voor elke 12 horizontale eenheden eruit). Water loopt niet zo gemakkelijk van het dak af als bij een steilere helling, omdat de dakhelling vlak of bijna vlak is. Een waterdicht materiaal is vereist als uw dak plat is of in zijn geheel of op sommige plaatsen een geringe helling heeft. Dit elimineert de meeste dakbedekkingsmaterialen, waaronder asfaltleien, die het meest worden gebruikt.  Asfalt shingles kunnen volgens de installatierichtlijnen en bouwvoorschriften niet worden aangebracht op dakhellingen kleiner dan 2:12. Daarom moet op daken met een lage helling of platte daken EPDM-dakbedekking (of een ander plat daksysteem) worden aangebracht. 

2. De levensduur van de EPDM dakbedekking 

De levensduur van een dak geeft aan hoeveel jaar het lekvrij blijft en geeft zelfs aan wanneer het uiteindelijk vervangen moet worden. Het is vergelijkbaar met een rubber daksysteem dat kogelvrij is omdat EPDM dakbedekking zo sterk is. Een volledig hechtend EPDM-dak met een dikte van 0,060 gaat ongeveer 25 tot 30 jaar mee als het correct wordt gelegd. Houd er wel rekening mee dat een EPDM-dak een levensduur van 25 of 30 jaar kan hebben, maar dat dit niet garandeert dat u er ook zoveel jaar plezier van zult hebben. Het aantal jaren dat u uit uw dakbedekking haalt, inclusief EPDM-dakbedekking, hangt af van verschillende variabelen. Dit omvat het lokale klimaat, hoeveel direct zonlicht het ontvangt, het kaliber van de installatie, en nog veel meer. Maar als EPDM-dakbedekking goed is aangelegd, zou u vrij dicht bij het bovengenoemde levensduurbereik moeten komen. 

3. EPDM dakbedekking prijzen 

Kosten is de laatste en meest cruciale factor over EPDM dakbedekking die u moet weten. Wegens de talrijke kostenvariabelen kan geen precieze prijs worden gegeven. U moet gewoon de onderstaande gegevens gebruiken om het noodzakelijke budget voor EPDM-dakbedekking te begrijpen. In het licht hiervan zal de prijs van EPDM dakbedekking voor kleinere projecten variëren van 14 tot 17 euro per vierkante voet en van 12 tot 13 euro voor iets grotere projecten. Waar u valt binnen het bovenstaande prijsbereik wordt bepaald door een paar belangrijke kostenvariabelen. De eerste is het soort isolatie dat onder het EPDM-dakmembraan zelf wordt gebruikt. Het is duurder om isolatie te gebruiken die dik genoeg is om het gebouw volledig te omhullen dan om isolatie van stof te gebruiken en het membraan erop te plakken. De tweede factor is de grootte van het dak waarop een EPDM-dakbedekking wordt aangebracht. De kosten per vierkante voet zullen echt aan de hogere kant van de prijsklasse liggen als uw project kleiner is. Bij grotere projecten dalen de kosten per vierkante meter drastisch, bij kleinere projecten is dat andersom.

Zoekt u specifieke EPDM producten zoals epdm lijmepdm stroken of andere benodigheden? Bij Interexpress vindt u alles om een perfecte EPDM dakbedekking te plaatsen.