Wil je echt iets anders met jouw interieur? Dan denk je misschien aan een gekke tafel of bijzondere ornamenten van gemaakte reizen of ander bijzonder meubilair? Dat is natuurlijk heel leuk, maar wat dacht je ervan om het bij de basis aan te pakken. Stucwerk wordt veelal aangebracht om de wanden te beschermen, maar ook om te egaliseren en de ruimte een strak uiterlijk te geven. Maar je kan met stuc zoveel meer! Door kleurpigmenten toe te voegen of net een andere aanbrengtechniek te gebruiken dan bij het standaard stucen, krijg je verschillende looks. 

Decoratief stucwerk

Je kan met stuc dus heel veel. Afhankelijk van de ruimte die je wilt aanpakken en de stijl en sfeer die je wilt creëren zijn er diverse opties. Je kan in principe alle muren stucen, maar de keuze voor het materiaal wordt beïnvloed door de luchtvochtigheid van de ruimte. Sommige technieken zijn niet of minder geschikt voor bijvoorbeeld de badkamer of andere vochtige ruimtes. De betonlook of Tadelakt, een Marokkaanse pleister, zijn bij uitstek geschikt voor badkamers omdat ze waterdicht zijn. De marmerlook is chic, maar minder waterdicht. Hoe dan ook kan je variëren met het aanbrengen van de stuc en zo een ander effect creëren dan bij het gewoonweg strak stucen van een muur. Door het materiaal in verschillende lagen aan te brengen bijvoorbeeld, of door vormen en patronen te maken kan je een ruwer oppervlak maken. Kortom, decoratief stucwerk door gebruik te maken van metallic, beton, glanspleister, barokpleister of tadelakt biedt een geweldig effect.

Hoe werkt het?

Allereerst moet het oppervlak goed worden voorbereid. Eventueel oud stucwerk moet worden verwijderd en oneffenheden of gaten moeten worden gedicht. Vocht is ook een no go. Een muur met vochtproblemen moet eerst hersteld worden als je wilt dat het product goed hecht en mooi blijft zitten. Het gipsproduct of ander materiaal moet worden gemaakt en dan dient de juiste techniek goed te worden uitgevoerd om het gewenste resultaat te krijgen. Het is een flinke klus die geduld en het liefst veel ervaring eist. Het beste is om een professional in te huren. Hoe je die vindt? Woon je in Almere bijvoorbeeld, zoek dan op ‘stukadoor Almere’ en begin met offertes aan te vragen om jouw huis de make-over te geven van je dromen.