Het is je vast niet ontgaan dat de werkplek een grote invloed heeft op je werkprestaties en motivatie. Nu thuiswerken voor veel mensen onderdeel is geworden van hun werkweek, is in veel woningen een kantoortje ingericht. Het thuiswerken is belangrijker dan ooit geworden. Toch geven veel mensen de voorkeur aan deels thuiswerken en deels op kantoor. De rust en het gemak van thuis gecombineerd met de efficiëntie en gezelligheid op kantoor. Door de nieuwe manier van werken zullen veel kantoren op een andere manier zijn ingericht. Of wellicht ben je met het team wel verhuisd naar een nieuw pand. Een nieuwe werkomgeving is altijd wennen, maar dient wel op de juiste manier te zijn ingericht. De werkomgeving heeft namelijk grote invloed op de motivatie en prestaties van jou en je collega’s. Benieuwd aan welke eisen een kantoor moet voldoen? Lees dan verder.

 

Licht en indeling

Het is erg belangrijk om voldoende licht te hebben op kantoor. Het liefst natuurlijk daglicht, maar mocht dit niet overal mogelijk zijn dan moet dit gecompenseerd worden door verlichting. Daarbij brengt TL verlichting totaal geen sfeer, maar werkverlichting en sfeerverlichting juist wel. Ook moet de ruimte open zijn en niet klein ogen. Om dit te realiseren kun je gebruik maken van glas, hierdoor lijkt de ruimte optisch groter. Je creëert hiermee een open sfeer, waarbij toch vergaderruimtes kunnen worden afgesloten van de werkplekken. Daarnaast is een logische indeling van het pand nodig. De receptie wil je direct bij binnenkomst plaatsen, terwijl vaste werplekken juist liever een stuk achter de balie geplaatst worden. Naast dat medewerkers vaak een vaste werkplek hebben, mag het niet ontbreken aan voldoende flexplekken. Het is belangrijk dat werknemers met anderen samen kunnen werken én in stilte individueel werk kunnen uitvoeren. Heb je niet voldoende ruimte voor flexplekken, dan kun je gebruik maken van een prefab kantoorunit om extra werkplekken te realiseren. Om ook voor de directie een fijne, afgesloten ruimte te creëren biedt een directiekeet een goede oplossing.

 

Een gezonde werkplek

Een gezonde werkplek heeft betrekking op mentale en lichamelijke gezondheid. Zorg voor een sfeer waarbij mensen zich prettig en comfortabel voelen. Niet alleen een goede bureaustoel is hierbij belangrijk, maar voeg ook eens wat kleur en licht toe aan de werkplek. Je zult merken dat je werknemers zich hierdoor prettiger voelen op hun werk. Vergeet niet om de werkplekken goed schoon te houden.

 

Beweging en klimaat

Mensen kunnen gemiddeld maar zeven minuten achtereen geconcentreerd werken. Niet veel als je je beseft dat een werkdag zo’n acht uur duurt. Het is dus niet zo vreemd dat je op een gegeven moment uit je concentratie bent. Zorg daarom dat er genoeg mogelijkheid is om even iets anders te doen. Van een frisse neus halen tot een potje tafeltennis. De temperatuur op kantoor heeft daarnaast ook grote invloed op de productiviteit, de beste temperatuur is 22 graden Celsius.