Als je van jouw gazon houdt, dan weet je hoe belangrijk gazononderhoud is en dat het verder gaat dan water geven en maaien. Je moet ook aandacht besteden aan beluchting en insectenbestrijding. Velen vergeten dat volledig onderhoud van het gazon gewoon essentieel is en veel verder gaat dan water geven. Goed onderhoud is een lastige klus en daarvoor heb je zeker het advies van de experts nodig. Hier zijn twee belangrijke technieken beschreven t.b.v. het onderhoud van het gazon, die meestal worden vergeten.

Het gazon beluchten

Het gras beluchten van jouw gazon moet zeker gebeuren als je vilt wilt voorkomen en tegengaan. Door het gazon regelmatig te beluchten, hoeft het ook minder vaak besproeid te worden. Hoe vaak je jouw gazon moet beluchten, hangt af van de grondsoort. Bij zware grond die halverwege de zomer verhardt, moet je elk jaar beluchten. Bij zandgrond hoef je slechts om de twee of drie jaar te beluchten. Om jouw gazon te beluchten, worden duizenden holle tanden in de grond gestoken, waardoor er propjes vuil worden uitgetrokken. Dit gat bevordert de uitwisseling van voedingsstoffen, lucht en water tussen de wortels en het oppervlak. Dit proces breekt ook de viltlaag af. De kale plekken worden vervolgens weer netjes opgevuld.

De bestrijding van emelten

Emelten in gazon zijn zeer schadelijke larven als ze niet worden behandeld, omdat ze de wortels van het gras opeten. Gazons krijgen plekken waar het gras geelbruin wordt en vaak afsterft. Ze zijn een goede voedselbron voor vogels, vooral kraaien en eksters, maar ook vele anderen graven in het gazon om ze te vinden. Hoe dit op te lossen? Emelten kunnen chemisch verwijderd worden. Het is een langdurig proces dat het beste wordt overgelaten aan een expert. Vooral het gebruik van chemicaliën tijdens dit proces kan zeer gevaarlijk zijn en het hele gazon ruïneren als het niet goed wordt gebruikt. Na bestrijding kunnen er grote kale plekken overblijven die goed moeten worden opgevuld om emelten te voorkomen.

Tot slot

Hoewel het een veeleisende taak is, is gazonbehandeling van het grootste belang. Het beluchten van jouw gazon verbetert de luchtkwaliteit terwijl de esthetiek van jouw huis behouden blijft. Het inhuren van een professional voor de bestrijding van emelten zorgt ervoor dat jouw gazon er altijd goed uitziet, het bespaart je ook nog geld en weerhoudt je van fysieke arbeid. Als je het niet allemaal zelf kunt, kun je een bedrijf inhuren voor jouw gazononderhoud, reparatie en landschapsverzorging.