Vraagje: hoe houdt het dak boven ons hoofd ons eigenlijk warm en droog? Natuurlijk doet het dat, dat heeft het altijd gedaan, maar vraag jij je nooit af hoe een dak precies gemaakt wordt? Wat voor constructieplannen eraan voorafgaan, hoeveel mensen en manuren erbij komen kijken voordat jij en ik rustig een maaltijd kunnen eten onder een lekvrij dak? En dan vooral ook wat epdm dak is en waarom eigenlijk alle bouwvakkers die een dak maken als eerste epdm bestellen?

Dakbouw & meer 

De plannen voor het ontwerpen en uiteindelijke bouwen van een dak zijn uiteraard inbegrepen in de plannen van een gebouw of huis; geen huis zonder dak. Toch is het een interessant en indrukwekkend staaltje constructie; een ‘zwevend’ iets dat stabiel is, waar soms nog een ander appartement bovenop wordt gebouwd in het geval van een flatgebouw (waarin het ‘dak’ meer zowel plafond als vloer is), of iets wat in z’n eentje een heel huis droog en veilig moet houden. Qua techniek moet je een dak, als het nog een skelet is, zien als een muur; het heeft hetzelfde—vaak houten—skelet. Hier wordt vervolgens isolatiemateriaal en verstevigend materiaal aan toegevoegd, totdat de pannen op een schuin dak en het grind op een plat dak kunnen. Maar er zit nog één laag materiaal tussen…

EPDM

Ook wel ‘het wondermiddel van de dakbouw’ genoemd; EPDM dak is een rubberachtige kunststofsamenstelling die resulteert in een donkerzwarte stof die zo sterk en zo isolerend is dat hij bijna exclusief voor dakbouw en dakisolatie wordt ingezet. De samenstelling van het materiaal maakt het niet alleen isolerend tegen kou én laat het warmte binnenhouden; als het als bekleding van een dak wordt gebruikt (net voordat de pannen of het grind erop gaan) is het ook nog eens beschermend tegen allerlei weersomstandigheden. Van hitte en kou tot regen, sneeuw en hagel, en zelfs harde wind en stormvlagen. Ook beschermt EPDM tegen iets waar je niet meteen bij stil zou staan als je het over je dak hebt: de klauwtjes van nieuwsgierige diertjes die de warmte van je zolder toch wel heel interessant vinden.

Er komt dus nog best veel kijken bij zo’n dak, van de eerste plannen tot de laatste laag epdm dak. Gelukkig zijn er ook in dit geval mensen die precies weten wat ze doen, en blijven wij achter met een stevig en goed geïsoleerd dak boven ons hoofd. Wat een wonder!